Ben jij als hoog sensitief mens op zoek naar professionele therapeutische hulp om meer in je kracht te komen? Dan ben je zeker niet de enige. Veel vrouwen en mannen hebben last van sterke overprikkeling door o.a. de diepe interactie met anderen en de veelheid aan informatie van de buitenwereld.

Herken jij jezelf hierin? Ontdek dan de coaching mogelijkheden van Katha-ros voor professionele hulp om meer uit je eigen kracht te halen en op te staan voor jezelf. De kracht van kwetsbaarheid te voelen, vanuit gelijkwaardigheid. Meer autonomie en potentieel uit jezelf halen. Oftewel, thuiskomen bij jezelf. Laat jezelf weer zien, wie je werkelijk bent, want je bent zo mooi en uniek!

paardencoaching gelderland

 
 

HOOG GEVOELIGE MENSEN IN HUN KRACHT ZETTEN.

In deze hectische tijd waarin we leven, krijgen steeds meer mensen te maken met overmatige stress als gevolg van overprikkeling van het zenuwstelsel. Dat is niet vreemd maar logisch wanneer je naar ons lichaam kijkt als dat van een zoogdier met een super snelle computer in de bovenkamer.

Het lichaam heeft zo zijn beperkingen maar die computer gebruikt heel veel energie en kan 24/7 doorgaan. Bijna iedereen kent het oeverloze gepieker en gedenk wel, zelfs in je slaap terwijl je er niets mee opschiet. Dat denkgedeelte van ons brein houdt al lang geen rekening meer met de beperkingen van het lichaam. Die heeft rust, slaap, voeding, goede beweging maar ook plezier en vrolijkheid nodig om goed te kunnen functioneren.

Wanneer dit in onbalans komt, gaat ons welzijnsgevoel sterk achteruit. Grijp jij niet in? Dan doet je lichaam dat wel door de stekker eruit te trekken. Kortom stroomstoring, geen energie meer! Met als gevolg o.a. slapeloosheid, concentratie problemen, geheugenverlies, chaos, verwardheid, black-outs en flauwvallen of meerdere ongelukjes (dat heb ik nou altijd). Maar ook het dagelijks functioneren van je lichaam gaat achteruit met alle gevolgen van dien.

Wat is dan HSP?

HSP of hoog gevoeligheid wordt gekenmerkt door een gevoeliger zenuwstelsel. Hoog sensitieve mensen beleven geur, smaak, geluid, licht, gevoel en emoties intenser. Je merkt meer abstracte dingen op, zoals een bepaalde sfeer of stemming. Dit kan zorgen voor een overdaad aan prikkels waardoor je je soms overweldigd voelt.

Bij kinderen valt dit veel sneller op doordat ze ‘anders’ zijn. Moeilijk in het schoolsysteem passen, trager zijn en meer tijd nodig hebben met veel dagelijkse dingen of niet in het familiesysteem passen zoals ouders dat verwachten. Over een zekere (eigen)wijsheid en intelligentie beschikken dat niet overeenkomt met hun leeftijd en/of niet past in het ‘reguliere’. Zij hebben begeleiding nodig om hun weg hierin te vinden om later als volwassene evenwichtig in het leven te kunnen staan. Als volwassene herken je dit misschien wel bij jezelf, zoals men vroeger met jouw omging.

Niet alle banen zijn bv. geschikt voor een hsp-er. Zo zal je partner ook weet moeten hebben van jouw gevoeligheid om daar goed mee om te kunnen gaan. Maar wat als je het zelf al niet weet waarom je zo bent, je zo gedraagt en voelt?

Welke kwaliteiten heeft een HSP-er?

Iemand met de kwaliteiten hoog sensitiviteit heeft de capaciteit om dingen van alle kanten te bekijken en dieper te voelen. Het kan ervoor zorgen dat je intens kunt genieten en anderen feilloos kunt aanvoelen. Daarbij komt dat je liefdevol, empathisch, verbonden, gewetensvol, intuïtief en creatief bent. Allemaal prachtige kernkwaliteiten wanneer jij je ervan bewust bent.

Maar er zijn ook valkuilen. De hoge sensitiviteit en de diepere werking op hersenniveau kunnen je ook parten spelen. Accepteren, loslaten en begrenzen is dan ook een stuk moeilijker en je hebt de neiging om dingen wat complex te maken. Dit alles kan leiden tot onzekerheid, angst, stress, burn-out, vlucht- of uitstelgedrag, doemscenario’s.

Een persoonlijke gebruiksaanwijzing zal zeer welkom zijn voor jezelf maar ook voor jouw dierbaren. Het is nooit te laat om daar mee te beginnen maar hoe doe je dat dan? Bij Katha-ros wordt hier veel aandacht aan besteed.    

                                                                                        Nieuwsgierig?  Maak een afspraak.

authenticiteit

Kwam hoog gevoeligheid vroeger niet voor?

Ja hoor. Je had alleen de pech wanneer je in een gezin geboren werd dat bv. net na de oorlog alles moest opbouwen. Toen was de gouden regel: ‘niet lullen maar poetsen’. Gevoel en emoties? Daar kreeg je geen brood mee op de plank. Hard werken en ‘kennis is macht’, was het credo van velen.

De ‘zwakken’ en ‘zwarte schapen’ van de familie of luiwammesen die de kantjes eraf liepen in de ogen van hun familie, leerkrachten en werkgevers, hadden het zwaar in die tijd. HSP, dyslectie, ADHD en hun varianten waren toen nog niet bekend.

HSP-ers hadden de keuze: aanpassen aan de eisen van het gezin/maatschappij of verguist en uitgesloten worden. De meesten die zich toen hebben aangepast, beginnen nu toch echt vast te lopen als dat al niet eerder was gebeurd. Dikke muren en verschillende maskers ontstonden, om te overleven en mee te kunnen draaien in de maatschappij. Maar ben ik mijn masker? Wat zit er dan achter die dikke muren?

Deze hoog sensitieve mensen komen er vaak achter dat ze moeite hebben met gevoel, emoties en intimiteit. Ze zijn hoog gevoelig maar hebben een dikke muur om zich heen gecreëerd door de jaren heen. Nu komen daar barsten en scheuren in en staat alles op omvallen. Controle, structuur en perfectionisme zijn de ingrediënten om ver van jezelf verwijderd te raken.

Hoe ontstaat HSP?

Je kunt een gevoeliger zenuwstel hebben vanaf je geboorte. Er zijn dan vaak meer familieleden die hier ook mee behept zijn. Of tijdens de zwangerschap heeft moeder veel stress ervaren door bv oorlog, armoede, trauma, ernstige ziekte of angst voor verlies en intense rouw. De foetus krijgt de stress hormonen van moeder direct binnen via de navelstreng. Het nieuwe tere zenuwstelsel vormt zich hiernaar. De marinade in de baarmoeder tijdens de zwangerschap, is de start van elk nieuw mensje.

Daarom is het ook belangrijk hier naar te kijken en te weten hoe jouw start is geweest. Bij Katha-ros gaan we samen kijken en ervaren wie je werkelijk bent. Waar kom ik vandaan? Waar wil ik naar toe? Nieuwe keuzes krijgen, nemen en ervaren.

Misschien is het ook wel een evolutionair iets. Wat bij de groei en ontwikkeling van de mens hoort. De toekomst: van de versie 1.0 naar 2.0 en de nieuwste generatie 3.0, wie zal het zeggen!

Maar het kan ook later in je leven ontstaan door bv. traumatische ervaringen, existentieel verlies of een langere periode van extreme stress. Een alarmfase van je lichaam die de overbelasting/stress niet meer aan kan. Vaak begint het op het werk te knellen, maar ook in je relatie(s) en met jouw familie gaat het eigenlijk ook niet helemaal lekker. Alles stapelt zich op en de berg groeit gestaag door totdat die omvalt. Dan komt de keuze: ga je voor de ‘Kwik-Fit’, pleisters plakken en medicatie of voor de diepe gedegen aanpak die wel langer duurt maar toekomst bestendig is.

Bij Katha-ros kun je terecht met bovenstaande klachten en word je professioneel begeleid. Weer durven toe te staan om te voelen. Leren met emotie om te gaan en niet op te kroppen of weg te drukken. De druk van de ketel halen en weer meer ruimte en vrijheid gaan beleven en ervaren. Met de inzet van de paarden gaan we langs onze ‘computer’ en werken rechtstreeks met het lichaam en haar taal.

Thuis-komen bij jezelf,  thuis-zijn waar je ook bent!

 Herkenbaar?  Neem contact op.

Recensie:
“Jarenlang had ik last van een onrustig gevoel/angst dat steeds erger werd en mij ook belemmerde in mijn werk. Ik had al verschillende therapieën gevolgd om dit te verbeteren maar het had allemaal niet zoveel effect. Ik kwam op internet de website van Katrien tegen en heb een afspraak gemaakt. Katrien helpt me echt op weg doordat ze naar de oorspronkelijke oorzaak op zoek gaat. Samen met de paarden kan ze erg goed aangeven waar het echte probleem zit zodat je dat kan oplossen in plaats van symptoombestrijding. Elke sessie komt er weer iets nieuws naar voren en uiteindelijk leer je je echte ik kennen, zodat je weer weet wat goed en niet goed voor je is. ”                                                                                                                             

Innerlijke rust


HSP coaching met paarden.

Heb je interesse om eens vrijblijvend af te stemmen wat Katha-ros voor je kan betekenen met betrekking tot jouw HSP kwaliteit? Neem dan gerust contact op met Katrien Beijer, de professionele coach achter Katha-ros. Zij biedt haar begeleiding aan vanuit huis, waar zij de beschikking heeft over een veilige, rustige en harmonieuze omgeving om als HSP-er aan jezelf te werken. Katha-ros is gevestigd aan de Fortstraat 9, 7025 CD Halle (Achterhoek, provincie Gelderland). Je bent hier van harte welkom om tijdens coaching inzicht te krijgen hoe je jouw innerlijke kompas kunt volge