Wie is hier nu bang? Paard of Ruiter….

  • Berichtcategorie:blog

Bewustwording

Wie is hier nu bang?

Paard of ruiter?

Sinds ik weer een eigen paard heb, is mijn bewustwording gegroeid over hoe nauw je in contact staat met je paard. Het is echt een wisselwerking. De ene keer leid je je paard ergens doorheen, maar de rollen kunnen ook maar zo omgedraaid worden en is het je paard dat de leiding neemt. Wanneer weet je nu dat je zo’n punt hebt bereikt? Als leider heb je moed en lef nodig maar angst kan hier behoorlijk roet in het eten gooien. Dan rijst al snel de vraag: wie was er nu het eerst bang, ik of mijn paard? Met andere woorden: wie neemt nu de leiding?

Bewustwording geeft inzicht

Hoe meer bewustwording, hoe meer inzicht in wat er wordt overgenomen door je paard. Dat paarden de mens spiegelen is al een bekend fenomeen. Hierover kun je veel lezen op internet maar ook in de boeken. Ik ben van mening dat wanneer je een paard een tijdje hebt, het leven van het paard synchroon gaat lopen met jouw leven. Zit jij niet goed in je vel, dan merk je dat ook aan je paard. Misschien wel eerder dan dat je het bij jezelf waarneemt.

Spiegelen

Wanneer je goed observeert, wordt de synchroniciteit tussen ruiter en paard zichtbaar. Het paard en de ruiter vertonen hetzelfde gedrag en hebben dezelfde klachten. Hoe zit dat nou eigenlijk? Wie neemt  wat over van wie? Wat heeft de ruiter hierin te leren en is het paard daaraan dienend?

Dit zijn lastige vragen waar verschillend over wordt gedacht. Met mijn ruim 50 jaar levenservaring kan ik wel stellen dat een paard op dit gebied dienend is aan de mens. En ja, vaak ook daardoor lijdt, iets dat minder wenselijk is. Als je daar oog voor krijgt, is het tijd om het anders te gaan doen. Het roer om te gooien na je bewustwording. De verandering in te zetten voor jezelf en daarmee ook voor je paard!

Oversprong gedrag…..

Laatst was ik samen met een amazone en haar Friese ruin een buitenrit aan het maken. Ze had me gevraagd dit samen te doen, omdat ze bang was om alleen te gaan. Ze was namelijk al een keer onfortuinlijk van haar paard gevallen tijdens een buitenrit en had de schrik goed te pakken. Het vertrouwen in haar paard en zichzelf was behoorlijk geschonden.

Een mooie uitdaging die ik zeker niet uit de weg ga met mijn paard Pluto. Zo gezegd zo gedaan, reed ik samen met Pluto naar haar boerderij en pikte ik haar daar op. Druk pratend en lekker ontspannen stappend, reden de paarden en hun baasjes over de weg. Een paar kilometer verderop was een boerderij met voor de oprit een stapel stenen met plastic zeil erover dat klapperde in de wind. Zowel Pluto als de Fries hadden het in de gaten en trapten op de rem.

Oké, dacht ik bij mezelf: doe de bodycheck! Hoe is mijn ademhaling, zit er ergens spanning in mijn lijf, zit ik ontspannen in het zadel, hoe is mijn stem. En tegelijkertijd hield ik de Fries met zijn amazone in de gaten. Die was aan het draaien op de weg en wilde de andere kant weer op. In mijn ogen niet verontrustend, maar normaal gedrag. Ik wist dat ik Pluto wel kon overtuigen dat wij samen toch echt langs het flapperende zeil gingen. De Fries zou wel volgen als ik voorop zou gaan, was mijn inschatting.

denk niet aan de roze olifant…..

Plotseling hoorde ik de amazone tegen haar paard zeggen :”Je gaat niet vluchten hoor….”. Het schoot direct door mijn hoofd: ”denk niet aan de roze olifant!” [de roze olifant staat metafoor voor iets wat niet reëel is maar in je fantasie bestaat]. Ik wist inmiddels wel uit ervaring dat een positieve mindset zeer belangrijk is in zo’n situatie. Wanneer je negatief denkt en zo tegen je paard praat, ondermijnt deze energie alles wat je van plan bent, en gebeurt er precies dat wat je niet wilt en waar je bang voor bent. Snel reageerde ik hierop en zei dat ze vooral moest zeggen wat ze wel wilde dat hij zou doen. Vervolgens legde ik snel weer  de focus op Pluto  en stuurde hem langs de stapel stenen. De Fries volgde twijfelend in onze voetsporen.

Toen ik later, ontspannend naast haar stappend,, haar vertelde wat er nu gebeurd was, kon ze zich niet eens meer herinneren dat ze dat gezegd had. Vervolgens heb ik een Mind&bodyscan met haar gedaan van dat moment. Dat maakte veel duidelijk waarom de Fries het probleem groter maakte dan dat het was. Of was het de amazone die het probleem groter maakte? De stress van de ruiter slaat over naar het paard en versterkt zijn angst. De oplossing is een kwestie van mindset. En daar kun je jezelf gelukkig in trainen.

Dit is maar een klein voorbeeld van hoe dingen kunnen gaan tussen ruiter en paard. Ook behoefte om eens in de spiegel van je paard te kijken of behoefte aan bewustwording? Neem contact op met Katha-ros.nl en maakt een afspraak voor coachen met paarden.